acheter cialis
История ПДФ Печат Е-мейл

3Иван Козарев е роден на 5 април 1901 г. в с. Добринище. Завършва прогимназия в родното си село. Член на БКП. Участва в Септемврийското въстание от 1923 г. в Разложкия край. След създаването на ВМРО (обединена) през 1925 г. става неин член. Заради тази си дейност многократно е арестуван. През 1935 г. вследствие на предателство, попада в затвора, където лежи до 1938 г. През м. февруари 1941 г. минава в нелегалност.

На 27 юни 1941 г. край построеният от него рибарник в м. "Струго" над Добринище, при опит да бъде заловен от група полицаи, Козарев убива двама от тях и така дава началото на партизанското движение не само в България, но и на Балканите. Това става четири дни след началото на войната Германия срещу Съветския съюз и два дни след поетия от БРП (к) курс на въоръжена борба.

 

 

Ето и малко повече подробности от въпросното събитие.

" Вечерта на 26 юни 1941г. група полицаи начело със старшината Радулов пристига в Добринище. Сутринта на следващия ден 14 полицаи заминават за местността „Струго”, където се намира рибарника. Устройват засада, като непрекъснато бдят дали ще се покаже от някъде. В същото време от наблюдателния пункт на „Могилата” Козарев наблюдава целия район. Долу под него две жени окопават картофи. Не забелязва нищо подозрително. Към 7 часа вечерта, оставяйки карабината и раницата си, въоръжен с пистолет с шест патрона и малка яйцевидна бомба, тръгва надолу, за да навести рибарника си. За да изглежда като обикновен човек, намята палтото на ременете си. Без да подозира за засадата, която го очаква, изведнъж чува зад гърба си думите: „Стой, горе ръцете!” Запазвайки самообладание, побягва по посока на жените,  разчитайки, че полицаите няма да се решат да стрелят поради опасността да ги олучат. Но те стрелят и го раняват леко в лявата ръка. Оглежда набързо месността и рабира, че е попаднал в обръч. pametnikИзстрели разтърсват околностите и към него от всички страни се насочват полицаи. Продължавайки да бяга приведен към плиткото дере, той стреля, за да ги сплаши. Изстрелът паникьосва полицаите, а Козарев използва момента, за да се добере по-бързо до реката, към която води дерето. Без да прояви никакво колебание, скача в реката и потъва във вира, каот държи над главата само пистолета. Полицаите го догонват и обграждат. Един от тях се прицелва, но е изпреварен и с рев побягва. Козарев забелязва , че от източната страна на реката върховете на млада речна ела се клатят. Застава нащрек в очакване и изведнъж вижда дулата на две пушки, насочени към него. Стреля и улучва и двамата. По-късно научава, че единия от двамата ранени бил старшината Радулов.
Козарев остава без патрони, а мястото му е вече открито. Трябва по-скоро да напусне позицията, защото има опасност и от хвърляне на бомби от полицията. Много предпазливо се отдалечава на двайсетина метра от мястото и се укрива под корените на крайбрежен дънер. Опасенията се оправдават. След няколко минути се чува взрив от бомба, но вече без опасност за живота му.
Използувайки настъпилия здрач, се измъква от засадата с лека рана, като поваля двама полицаи. "

От книгата Добринище - авт. Ив. Тютюнчев

 

2На 26 юли 1941 г., заедно с Никола Парапунов създава в околностите на Разлог първата партизанска чета в България. Приема партизанско име Балкан. Прочува се като отличен стрелец. Умее да запазва хладнокръвие и проявява съобразителност в напрегнати ситуации, което го прославя из Разложкия край като страшилище за полицията и жандармерията. Командир на чета от Партизански отряд "Никола Парапунов". Загива при нелепо стечение на обстоятелствата през нощта на 31 март срещу 1 април 1944 г. близо до родното си село Добринище от куршум на близкият му приятел и верен ятак Александър Пицин от Банско.До края на живота си Санде /Александър/ Пицин е казвал на своите близки,че всяка нощ е сънувал Балкан.